Zwarte Gaten
Recent

Home

Waarnemen
Ontdekking
Recent
Gevolgen
Dilemma's

Wat is er recent in het nieuws geweest over zwarte gaten?

Wanneer we in het internet-archief van de Volkskrant zoeken, komen we erachter dat er in oktober twee belangrijke zaken ontdekt zijn over zwarte gaten.
 
Ten eerste is er een nieuw zwart gat ontdekt door Duitse astronomen. Dit met behulp van een grote telescoop in Chili. Het zwarte gat werd ontdekt door een ster die zeer snel rondom het Melkwegstelsel circelde. Berekeningen wezen uit dat de ster 15 jaar over één omwenteling deed, terwijl een normale ster daar 250 miljoen jaar voor nodig heeft. De enige verklaring voor de zeer snel circulerende ster is dat er een zwart gat in het Melkwegstelsel aanwezig is.
 
Ten tweede hebben natuurkundigen een verklaring gevonden voor de temperatuur die gassen die uit een zwart gat geslingerd worden nog hebben wanneer ze een kwart lichtjaar van het zwarte gat zijn verwijderd. Wanneer een zwart gat namelijk materie opzuigt, worden daarbij gassen uitgeslingerd. Dit gebeurt met een enorme snelheid, waardoor de gassen miljoenen graden heet kunnen worden. Maar ze zouden snel af moeten koelen. Bij sommige gassen gebeurt dat echter niet: zij zijn na een kwart lichtjaar nog altijd 15000 graden heet. Zoals ik al zei is daar een theorie voor gevonden: wanneer twee deeltjes binnen het gas die niet even snel bewegen elkaar aanstoten, komt daarbij zo'n grote wrijving kijken dat beide gasdeeltjes enorm verhit worden. Zo is het mogelijk dat het gas lang heet blijven kan. Deze theorie wordt het kettingbotsingmodel genoemd.

Deze zaken hadden niet ontdekt kunnen worden zonder hulp van telescopen. Zo zie je maar weer hoe belangrijk deze zijn voor het onderzoek naar zwarte gaten.